بازگشت

سايه ي سقف محمل براي محرم


روايت شده است كه: محمد بن حسن در مجلس هارون در مكه از موسي بن جعفر عليهماالسلام پرسيد: آيا براي فرد محرم (كه لباس احرام عمره يا حج به تن دارد) جايز است كه در زير سايه ي سقف محمل خود برود؟

حضرت عليه السلام فرمود:

لا يجوز له ذلك مع الاختيار.

«با اختيار براي او جايز نيست».

محمد بن حسن به آن حضرت گفت: آيا با اختيار براي او جايز است در سايه حركت كند؟ فرمود: آري.

با شنيدن اين پاسخ محمد بن حسن خنديد، امام عليه السلام به او فرمود:

أتعجب من سنة النبي و تستهزئ بها؟ إن رسول الله صلي الله عليه و اله كشف ظلاله في إحرامه و



[ صفحه 226]



مشي تحت الظلال و هو محرم إن أحكام الله تعالي. يا محمد! لا تقاس فمن قاس بعضها علي بعض فقد ضل عن السبيل.

«آيا از سنت پيامبر به شگفت آمده و آن را مسخره مي كني؟!، به درستي كه رسول خدا صلي الله عليه و اله سايه بان را در احرام از سر خود برداشت، و در حالي كه محرم بود زير سايه حركت كرد، اي محمد احكام خداوند قابل قياس نيست، [1] ، و هر كه قسمتي از آن را با قسمتي ديگر قياس كند از راه حق گمراه مي شود».

محمد بن حسن خاموش شد و هيچ پاسخي نداد. [2] .



[ صفحه 227]




پاورقي

[1] قياس در نزد بيشتر أهل سنت يكي از منابع اصلي احكام است، عمل آن، يعني قياس موضوعات مجهول الحكم بر موضوعات معلوم الحكم ابتدا در قرن دوم هجري توسط أبوحنيفه عنوان و مورد شرح و بسط قرار گرفت، و از طرف مقابل حضرات أهل بيت عليهم السلام به شدت با اين روش مخالفت كرده و جلوي آن مي ايستادند، و حديث معروفي از حضرت صادق عليه السلام نقل است كه فرموده: «اگر سنت رسول خدا صلي الله عليه و اله مورد قياس واقع شود دين نابود شود».

[2] ر. ك: الاحتجاج 2: 168؛ المناقب 3: 429؛ روضة الواعظين: 216؛ إعلام الوري 2: 30؛ كشف الغمه 3: 22؛ بحار 2: 290 ح 6؛ جواهر الكلام 18: 398.