بازگشت

تاريخ رحلت حضرت فاطمه معصومه و جريان دفن آن مخدره


مرحوم نمازي شاهرودي مي گويد: نقل شده كه حضرت فاطمه دختر امام كاظم عليهماالسلام در دوازدهم ماه ربيع الثاني سال 201 وفات نمودند [1] .

استاد بزرگوار ما جريان تجهيز بي بي را از علامه مجلسي چنين نقل نموده:



[ صفحه 224]



آن حضرت هفده روز در آنجا (قم) بود سپس وفات فرمود. موسي بن خزرج امر نمود بي بي را غسل دادند و كفن نمودند و بر جنازه نماز خواند و آن حضرت را در زميني كه مال خود بود دفن نمود و آن همين جايي است كه الآن حرم مقدس آن بي بي است، و سقفي از بوريا بر قبر شريف درست نمود تا اين كه زينب دختر امام جواد عليه السلام بر قبر قبه اي بنا نمود.

و به سند ديگر از احمد بن وليد نقل شده: زماني كه حضرت فاطمه معصومه عليهاالسلام را غسل دادند و كفن كردند، جنازه را به قبرستان «بابلان» بردند و پهلوي سردابي كه كنده بودند گذاردند، آل سعد اختلاف كردند كه چه كسي جنازه را به قبر داخل نمايد سپس اتفاق كردند بر مرد صالحي كه اسمش قادر بوده و مدت زيادي از عمرش گذشته بود و خادم آنها بود. موقعي كه فرستادند او بيايد ديدند دو نفر سوار از طرف رمله مي آيند (ظاهرا مراد از رمله ريگزار باشد) و روي خود را بسته بودند زماني كه به جنازه نزديك شدند پياده شدند و بر جنازه نماز خواندند سپس به سرداب داخل شدند و جنازه را به سرداب داخل نمودند و دفن كردند سپس خارج شدند و با احدي حرف نزدند و سوار شدند و رفتند و كسي نفهميد كه آنها چه كساني بودند.

و علامه مجلسي از قول راوي خبر نقل مي كند: آن محرابي كه آن حضرت در خانه موسي بن خزرج در آن نماز مي خوانده باقي است و مردم به زيارت آن مي روند [2] .

مرحوم محدث قمي گويد: در زمان ما نيز آن محراب مبارك موجود است و آن در محله ميدان مير واقع است و به ستيه معروف است و «ستي» به معناي خانم و بي بي است.

نويسنده: در زمان ما نيز آن محراب در مدرسه «ستيه» موجود است.



[ صفحه 225]




پاورقي

[1] مستدرك سفينةالبحار، ج 8، ص 257.

[2] معصومه قم يا آشيانه اهل بيت، ص 38 و 39.