بازگشت

احمد بن محمد بن ابي نصر البزنطي مولي سكوني


شيخ وي را از اصحاب موسي بن جعفر عليهماالسلام به شمار آورده و فرموده: ثقه ي جليل القدري است [1] .

و در فهرست در حق وي فرموده: احمد بن محمد بن ابي نصر معروف به بزنطي از اهل كوفه و ثقه است و دو كتاب را از وي نام برده است و فرموده سال 221 وفات نموده [2] .



[ صفحه 228]



و در كتاب «الغيبة» درباره احمد بن محمد بن ابي نصر و جمعي فرموده: اول واقفي مذهب بودند (امامت امام رضا عليه السلام را قبول نداشتند) ولي در اثر ديدن معجزات و كرامات از آن حضرت معتقد به حق شدند و امامت آن بزرگوار و امامان بعد از وي را پذيرفتند.

احمد بن محمد بن ابي نصر از آل مهران بود كه همگي معتقد به وقف بودند از جمله احمد بن محمد ولي به حضرت امام رضا عليه السلام نامه اي نوشت و بعد از دريافت جواب و ديدن معجزاتي از عقيده فاسد خود برگشت.

خود احمد بن محمد مي گويد: نامه اي به حضرت علي بن موسي الرضا عليهماالسلام نوشتم و در خاطر خود گذراندم كه هر وقت خدمت آن حضرت مشرف شدم از سه آيه قرآن از او سؤال نمايم:

1- (أفأنت تسمع الصم أو تهدي العمي) «آيا تو كر را مي شنواني يا كور را هدايت مي نمايي».

2- (فمن يرد الله أن يهديه يشرح صدره للاسلام) «هر كه را خدا اراده نمايد كه هدايت نمايد دل او را براي پذيرفتن اسلام باز نمايد».

3- (انك لا تهدي من أحببت و لكن الله يهدي من يشاء) «تو هر كه را دوست داري هدايت نمايي نمي تواني ولي خدا هر كه را خواست هدايت مي نمايد».

احمد گويد: حضرت نامه مرا جواب داد و در آخر آن، آيه هايي را كه در خاطر گذرانده بودم كه از وي بپرسم نوشته بود! وقتي كه جواب نامه به دستم رسيد آنچه را در خاطر گذرانده بودم فراموش كرده بودم پيش خود گفتم: اين چه جوابي است كه به من داده؟ پس از آن، آنچه را در خاطر گذرانده بودم ياد آوردم [3] .



[ صفحه 229]



مرحوم نجاشي نيز او را ذكر نموده و فرموده: امام رضا و امام جواد عليهماالسلام را درك نموده و نزد آن دو بزرگوار داراي منزلتي بزرگ بوده! آن گاه كتب وي را برشمرده و گفته: احمد در سال 221 وفات نموده [4] .

و مرحوم كشي از احمد بن محمد بن ابي نصر نقل نموده كه خدمت امام رضا عليه السلام شرفياب شدم. شب شد خواستم برگردم حضرت فرمود: شب دست داده نرو. خدمت حضرت ماندم به كنيزش فرمود، متكا و فراش مرا بياور و براي احمد در اطاق بينداز. وقتي كه وارد آن اطاق شدم در خاطرم گذشت كه مانند من كيست در خانه ي ولي خدا و روي بستر او! حضرت مرا صدا زد و فرمود: اي احمد! اميرالمؤمنين به عيادت صعصعة بن صوحان تشريف برد و فرمود: اي صعصعه! اينكه من به عيادتت آمده ام و وسيله فخر بر قومت قرار نده براي خدا فروتني نما تو را رفعت مي دهد [5] .

احمد بن محمد بن ابي نصر احاديث زيادي را روايت نموده است اكنون يكي از آنها را ذكر مي نمايم:

از امام موسي كاظم عليه السلام نقل نموده كه براي رزق اين دعا را بخوان:

«يا الله يا الله يا الله أسألك بحق من حقه عليك عظيم أن تصلي علي محمد و آل محمد و أن ترزقني العمل بما علمتني من معرفة حقك و أن تبسط علي ما حظرت من رزقك» [6] .


پاورقي

[1] رجال طوسي، ص 344، شماره 34.

[2] معجم رجال الحديث، ج 2، ص 231.

[3] الغيبة، ص 47.

[4] رجال نجاشي، ص 54.

[5] معجم رجال الحديث، ج 2، ص 234.

[6] كافي، ج 2، ص 553، ح 11.