بازگشت

خلاصه


پيشواي هفتم شيعيان روز هفتم صفر، سال 128 ه. ق در ابواء متولد شد. نام آن گرامي «موسي»، مشهورترين كنيه اش «ابوالحسن» و معروف ترين لقب هايش، كاظم، عبدصالح، و باب الحوائج است. پدر آن حضرت، امام صادق (ع) و مادرش «حميده بربريه» است كه بانويي دانشمند و برخوردار از كمالات معنوي و اخلاقي بود.

موسي بن جعفر (ع) فرزنداني صالح و مجاهد داشت كه هر كدام در عصر خود، نمونه و بي نظير بودند. در منابع تاريخي تعداد فرزندان آن حضرت مختلف ذكر شده است، از جمله بيست پسر و هيجده دختر.اسامي آنان همچون تعدادشان با اختلاف ذكر شده است.

برترين و بزرگوارترين فرزند موسي بن جعفر، امام رضا عليهماالسلام است كه پس از شهادت پدر، جانشين وي شد.

ابراهيم، فرزند ديگر امام كاظم (ع)، فردي شجاع، بخشنده و عالم بود. وي در جريان نهضت ابوالسرايا فرمانرواي يمن بود؛ پس از شكست نهضت وي، به مأمون روي آورد و از او امان خواست. مأمون هر چند در ظاهر به او امان داد ولي كينه او را به دل داشت و سرانجام او را در سال 210 هجري مسموم كرد.

قاسم، نيز فردي جليل القدر و پرهيزكار و بعد از امام رضا (ع) محبوبترين فرزندان نزد پدر گرامي اش بود. وي در حكومت شكنجه و اختناق هارون ناگزير از وطن متواري و به «سوري» رفت و در آنجا غريبانه و ناشناخته مي زيست؛ تنها زماني كه مرگ خود را قطعي دانست به معرفي خويش پرداخت.

اسماعيل، فرزند ديگر موسي بن جعفر (ع) فردي دانشمند، متقي و نيكوكار بود و در جريان نهضت ابوالسرايا حكومت فارس را داشت؛ پس از آن در مصر سكونت گزيد. وي در ابواب مختلف فقهي مثل طهارت، صلاة، صوم، زكات، حج و... كتاب هايي نوشت؛ چندان كه دانشمندان رجالي فزوني نوشته هاي او را دليل بر ستايش، والايي مقام علمي و عميق بودن بينش او دانسته اند.



[ صفحه 10]



پرسش

1- پيشواي هفتم در چه تاريخ و در كجا متولد شد؟

2- نام، مشهورترين كنيه ها و القاب پيشواي هفتم را ذكر كنيد.

3- علت ملقب شدن موسي بن جعفر (ع) به «كاظم» چيست؟

4- موسي بن جعفر (ع) چند فرزند داشت؟

5- قاسم بن موسي نزد پدر بزرگوارش از چه موقعيتي برخوردار بود؟



[ صفحه 11]