بازگشت

خلاصه


پيشوايان معصوم (ع) بندگان برگزيده حقتعالي و وارث كتاب اويند. اين مقام در پرتو عرفان و عبادت افزون آن بزرگواران در پيشگاه حق، نصيب آنان گشته است.

علم راسخ و نفوذ معنوي پيشواي هفتم (ع) از جمله كمالات نفساني آن حضرت به شمار مي رود. راسخان در علم كه يك اصطلاح قرآني است، به كساني گفته مي شود كه دانشي ثابت و پايدار داشته باشند.

اين مفهوم هر چند عام است و بسياري از افراد را كه در دانش رسوخ دارند شامل مي شود ولي مصداق كامل و بارز آن امامان عليهم السلام هستند، در روايات نيز مصداق آن، اميرمؤمنان (ع) و فرزندانش بيان شده است.

موسي بن جعفر (ع) داناترين فرد عصر خود در علوم عقلي و نقلي و عالم به محتويات قرآن و تأويل و تفسير آن و نيز تورات و انجيل بود.

از مظاهر دانش خدادادي پيشواي هفتم (ع) آگاهي وي از جهان غيب است. در منابع تاريخي و حديثي به موارد زيادي بر مي خوريم كه امام كاظم (ع) از غيب خبر داده، رويدادهاي آينده را بازگفته، از زمان ولادت و مرگ افراد پرده برداشته و راز دل افراد را فاش ساخته است.

بعد ديگر كمالات نفساني امام كاظم (ع) برخورداري آن حضرت از قدرت معنوي و نفوذ كلام در ديگران است. متأثر شدن بشر حافي و كنيز فرستاده شده توسط هارون به زندان نزد آن حضرت از اخلاق و رفتار و سخنان ارشادگرانه امام، اثبات كننده اين ويژگي ارزنده در وجود آن بزرگوار است.



[ صفحه 44]



1- علم راسخ يعني چه و منظور از راسخان در علم چه كساني هستند؟

2- يك مورد از پاسخگويي موسي بن جعفر (ع) به مسائل علمي در دوران پدر بزرگوارشان را ذكر كنيد.

3- يك نمونه از موارد اخبار موسي بن جعفر (ع) از حوادث آينده را بيان كنيد.

4- آيا امام كاظم (ع) از زمان مرگ افراد آگاهي داشت؟ يك نمونه ذكر كنيد.

5- جريان بشر حافي و كنيز اعزامي توسط هارون به زندان نزد امام كاظم (ع) بيانگر كدام ويژگي از ويژگي هاي آن حضرت است؟



[ صفحه 45]