بازگشت

كاروانهاي علمي


همين كه امام عليه السلام درهاي مدرسه ي خود را باز كرد، همه ي پيشتازان فضيلت و دانش از همه ي نقاط كشور اسلامي، بدانجا شتافتند، اين كوچ دسته جمعي، تنها به خاطر سيراب شدن از زلال علوم امام و تهذيب نفوس به وسيله ي احكام و تعاليم ديني بود، علاوه بر آن كه پيوستن به مدرسه ي اهل بيت از عوامل شرافت و افتخار در نزد مسلمانان بوده است. استاد سيد عبدالعزيز اهل، درباره ي كاروانهاي علمي كه به مدرسه ي امام عليه السلام روي آوردند به شرح زير مي گويد:

«مردم كوفه، بصره، واسط و حجاز، فرزندانه خود را كه از قبايل مختلف از جمله: بني اسد، بني غني، مخارق، طي، سليم، غطفان، غفار، ازد، خزاعة، خثعم، مخزوم، بني ضبه، و از قبيله ي قريش، بويژه فرزندان حارث بن عبدالمطلب، و فرزندان حسن بن علي (عليهماالسلام)... را به محضر جعفر بن محمد عليهماالسلام گسيل داشتند و گروهي از آزادگان و فرزندان موالي [1] از شخصيت هاي اسلامي - از ميان عرب زبانان و ايرانيان، بخصوص از شهر قم - بدانجا رهسپار شدند.» [2] .



[ صفحه 98]



همه ي كشورهاي اسلامي در فرستادن فرزندان خود به مدرسه ي امام صادق براي سيراب شدن از زلال علوم آن بزرگوار و آموختن احكام دين از نواده ي پيامبر گرامي اسلام، شركت كردند، به اين ترتيب، يك اجتماع موفق و برازنده در سرعت بخشيدن به اين حركت علمي و سهيم شدن در ساختن اركان آن، بهم پيوستند.


پاورقي

[1] موالي جمع مولي به معني بردگان و غلامان بوده كه از زمان بني اميه، به مردم غير عرب، بويژه ايرانيان گفته مي شد. م.

[2] جعفر بن محمد (ع): ص 59.