بازگشت

فرزندان آن حضرت


و كان لأبي الحسن موسي عليه السلام سبعة و ثلاثون ولدا ذكرا و أنثي، منهم: علي بن موسي الرضا عليهماالسلام، و ابراهيم، و العباس، و القاسم لأمهات أولاد، و اسمعيل، و جعفر، و هارون، و الحسين لأم ولد، و أحمد، و محمد و حمزة لام ولد، و عبدالله، و اسحق، و عبيدالله، و زيد و الحسن، و الفضل، و سليمان لأمهات أولاد، و فاطمة الكبري، و فاطمة الصغري، و رقية، و حكيمة، و أم أبيها، و رقية الصغري، و كلثوم، و أم جعفر، و لبابة، و زينب، و خديجة، و علية، و آمنة، و حسنة، و بريهة، و عائشة، و أم سلمة، و ميمونة، و أم كلثوم، لأمهات أولاد.

و كان أفضل ولد أبي الحسن موسي عليه السلام و أنبههم و أعظمهم قدرا و أعلمهم و أجمعهم فضلا: أبوالحسن علي بن موسي الرضا عليهماالسلام.

و كان أحمد بن موسي كريما جليلا ورعا، و كان أبوالحسن موسي عليه السلام يحبه و يقدمه و وهب له ضيعته المعروفة باليسيرة، و يقال: ان أحمد بن موسي رضي الله عنه أعتق ألف مملوك.

أخبرني الشريف أبومحمد الحسن بن محمد بن يحيي قال: حدثنا جدي قال: سمعت اسمعيل بن موسي يقول: خرج أبي بولده الي بعض أمواله بالمدينة و أسمي ذلك المال، الا أن أباالحسن يحيي نسي الاسم، قال: فكنا في ذلك المكان و كان مع أحمد بن موسي عشرون رجلا من خدم أبي وحشمه، ان قام أحمد قاموا معه، و ان جلس أحمد جلسوا معه، و أبي بعد ذلك يرعا ببصره ما يغفل عنه، و ما انقلبنا حتي انشج أحمد بن موسي بيننا.

و كان محمد بن موسي من أهل الفضل و الصلاح.

أخبرني أبومحمد ألحسن بن محمد بن يحيي، قال: حدثني جدي، قال: حدثتني هاشمية مولاة رقية بنت موسي قالت: كان محمد بن موسي صاحب وضوء و صلوة، و كان ليله كله يتوضأ و يصلي، فنسمع سكب الماء و الوضوء ثم يصلي ليلا ثم يهدة ساعة فيرقد و يقوم، فنسمع سكب الماء و الوضوء ثم يصلي ثم يرقد سويعة ثم يقوم فنسمع سكب الماء و الوضوء ثم يصلي فلا يزال ليله كذلك حتي يصبح، و ما رأيته قط الا ذكرت قول الله تعالي: «كانوا قليلا من الليل ما يهجعون».

و كان ابراهيم بن موسي شجاعا كريما، و تقلد الامرة علي اليمن في أيام المأمون من قبل محمد بن زيد بن علي بن الحسين بن علي بن أبي طالب عليهماالسلام الذي بايعه أبو السرايا بالكوفة، و مضي اليها ففتحها، و أقام بها مدة الي أن كان من أمر أبي السرايا ما كان، فأخذ له الأمان من المأمون.

و لكل واحد من ولد أبي الحسن موسي عليه السلام فضل و منقبة مشهورة، و كان الرضا عليه السلام المقدم عليهم في الفضل حسب ما ذكرناه.

در ذكر عدد فرزندان آن حضرت و اجمالي از حالات ايشان

حضرت موسي بن جعفر عليه السلام داراي سي و هفت فرزند پسر و دختر بود: (1) علي بن موسي الرضا عليهماالسلام (2) ابراهيم (3) عباس (4) قاسم كه مادرهاي ايشان ام ولد بودند (5) اسماعيل (6) جعفر (7) هارون (8) حسن كه مادرشان نيز ام ولد بود (9) احمد (10) محمد (1) حمزه كه اينان نيز مادرشان ام ولد بود (12) عبدالله (13) اسحاق (14) عبيدالله (15) زيد (16) حسن (17) فضل (18) سليمان كه اينان هر كدام يا هر چند از يك زن ام ولد بوده اند (19) فاطمه ي كبري (20) فاطمه ي صغري (21)رقيه (22) حليمه (23) ام ابيها (24) رقيه ي صغري (25) كلثوم (26) ام جعفر (27) لبابة (28) زينب (29) خديجه (30) عليه (31) آمنه (32)بريهه (34) عايشه (35) ام سلمه

(36) ميمونه (37) ام كلثوم كه مادرهاي اينان نيز ام ولد بوده اند.

و در ميان فرزندان آن حضرت از همه برتر و در قدر و منزلت والاتر و دانشمندتر، و در فضل و كمال جامع تر: حضرت ابوالحسن علي بن موسي الرضا عليهماالسلام بوده است.

و احمد بن موسي مردي كريم و بزرگوار و پارسا بوده، و حضرت موسي بن جعفر عليهماالسلام او را دوست داشت و مقدم مي داشت، و مزرعه ي خود را كه به يسيره معروف بود و به او بخشيد. گفته اند: احمد بن موسي رضي الله عنه در زمان خود هزار بنده آزاد كرد.

حسن بن محمد بن يحيي براي من حديث كرد از جدش گفت: شنيدم از اسماعيل فرزند حضرت موسي بن جعفر عليهماالسلام كه مي گفت: پدرم با فرزندان خود از مدينه به سوي برخي از املاك خود بيرون رفت - و اسماعيل نام آن ملك را برد؛ ولي يحيي (جد حسن بن محمد راوي حديث) نام آن را فراموش كرد - اسماعيل گويد: ما در آنجا بوديم و با احمد بن موسي بيست تن از خدم و حشم پدرم بودند كه اگر احمد بر مي خاست آنان با او بر مي خاستند، و اگر احمد به جاي مي نشست آنان نيز با او مي نشستند (و خلاصه به فرمان و پيرو او بودند) و از آن گذشته پدرم نيز پيوسته نظرش به او بود و از او غفلت نداشت، و ما از آنجا بازنگشتيم تا هنگامي كه احمد از ميان ما كوچ كرد و برفت آنگاه ما نيز از آنجا رفتيم. [1] .

و ديگر از فرزندان آن حضرت، محمد بن موسي است كه از اهل فضل و صلاح بوده است.

حسن بن محمد از جدش يحيي براي من حديث كرد كه زني هاشمي جاريه ي رقيه دختر حضرت كاظم عليه السلام برايم نقل كه محمد بن موسي پيوسته با وضو و هميشه سرگرم نماز بود، و شبها چنان بود كه وضو مي ساخت و نماز مي خواند و صداي ريختن آن وضويش را مي شنيديم كه وضو مي گرفت و پاسي از شب نماز مي خواند، آنگاه ساعتي صداي وضو و نماز او آرام مي شد و لختي مي خوابيد دوباره بر مي خاست و صداي ريختن آب وضويش را مي شنيديم و پس از آن نماز مي خواند و همچنان به اين ترتيب اندكي مي خوابيد و بر مي خاست و صداي آب وضويش را مي شنيديم سپس نماز مي خواند و همچنين بود تا اينكه صبح مي شد، و هرگز من او را نديدم جز اينكه به ياد گفتار خداي تعالي مي افتادم كه (درباره پرهيزكاران و متقين) فرمايد: «چنان بودند كه اندكي از شب را مي خوابيدند» (سوره ي ذاريات، آيه 17).

و ديگر فرزندان آن حضرت، ابراهيم بن موسي است كه مردي شجاع و كريم بود و در زمان مأمون از طرف محمد بن زيد بن علي بن الحسين عليه السلام فرماندار يمن شد و محمد بن زيد كسي است كه در زمان مأمون خروج كرد و ابوالسريا نيز در كوفه با او بيعت كرد و كوفه را فتح كرد و مدتي در آنجا بماند تا آنكه ابوالسرايا در جنگ با بني عباس كشته شد و كار محمد بن زيد پراكنده گشت و براي ابراهيم بن موسي از مأمون امان گرفتند و او به آن جناب امان داد (و ابراهيم به بغداد آمد و در آنجا بود تا از دنيا رفت).

و براي هر يك از فرزندان حضرت موسي بن جعفر عليهماالسلام فضيلت و منقبتي جداگانه و مشهور است، و حضرت رضا عليه السلام در فضيلت، مقدم بر ديگران بود چنانچه گفتيم.

پاورقي

[1] مترجم گويد: احمد بن موسي قبرش در شيراز و به شاه چراغ معروف است و گنبد و بارگاهي مجلل دارد و كرامات بسياري از مرقد مطهرش آشكار شده است.