بازگشت

امامزاده عبدالله طاهر


حضرت عبدالله بن محمد كه از هفت واسطه به حضرت زين العابدين امام سجاد عليه السلام مي رسد در ري و در جوار قبر حضرت عبدالعظيم مدفون است. [1] .

اتفاقات مهمي كه در زمان امامت حضرت موسي بن جعفر به وقوع پيوسته است:

1. واقعه فخ: واقعه فخ در زمان امامت امام هفتم اتفاق افتاد. فخ نام محلي است كه در يك فرسنگي مكه قرار دارد و شهداي فخ در آنجا مدفون هستند. (مزار عمومي است).

واقعه فخ در سال 169 هجري مقارن سلطنت هادي چهارمين خليفه عباسي به وقوع پيوسته و نظير فاجعه كربلاست. [2] .

در اين واقعه 26 نفر از خاندان نبوت و عده اي از ملازمين ركاب و ياران با وفاي ايشان به طرز فجيعي به قتل رسيدند [3] .

جسد اين شهيدان مظلوم آنقدر در صحرا ماند كه طعمه جانوران درنده شد.

صاحب فخ از نواده هاي امام حسن مجتبي عليه السلام است. نام ايشان حسين بن علي بن



[ صفحه 160]



حسن بن حسن مثني است.

مادر حسين، زينب دختر عبدالله محض است بدين ترتيب كه علي فرزند حسن مثلث با زينب دختر عبدالله بن حسن مثني (عبدالله محض) و در حقيقت با دختر عموي خود ازدواج مي كند و حسين ثمره اين ازدواج است.

در اين واقعه عده زيادي از طرفداران حسين (صاحب فخ) به طرز وحشتناكي به قتل رسيدند كه 26 نفر آنان از نواده هاي امام حسن مجتبي عليه السلام و اباعبدالله حسين عليه السلام بودند.

اين عده در مدينه عليه پسر عبدالله بن عمر بن خطاب به نام عبدالعزيز كه از طرف هادي والي مدينه بود قيام نموده و پس از آن به طرف مكه رهسپار شدند و در محل فخ بعد از جنگ سختي كه با عمال خليفه نمودند، شهيد شده يا به اسارت درآمدند. به فرمان هادي كليه اسيران ناجوانمردانه و به طرز فجيعي به قتل رسيدند.

از خاندان امامت ديگر افرادي كه در اين فاجعه جان خود را از دست داده و شربت شهادت نوشيدند عبارتند از

يحيي، سليمان و ادريس از فرزندان عبدالله بن حسن مثني.

عبدالله افطس فرزند حسن مثلث.

عمر بن حسن بن علي بن حسن مثلث

عبدالله بن اسحق بن ابراهيم بن حسن مثني.

عيسي بن زيد بن علي بن الحسين عليه السلام. [4] .

2. همچنين در دوران امامت حضرت موسي بن جعفر عليه السلام و مقارن سلطنت هارون الرشيد پنجمين خليفه عباسي فرمان قتل شصت سيد علوي صادر گرديد. [5] .

در اين ايام حميد بن قحطبه طائي والي خراسان بود. وي به دستور هارون شصت نفر از سادات بيگناه و مظلوم را كه همه از دوستداران مخلص مولاي متقيان حضرت علي عليه السلام بودند در طوس زنداني كرد و در يك شب همه را به قتل رسانيد. [6] .



[ صفحه 161]



3. يحيي صاحب ديلم: همچنين در سال 176 هجري در دوران امامت موسي بن جعفر عليه السلام، به دستور هارون الرشيد يكي از نواده هاي امام حسن مجتبي عليه السلام به نام يحيي بن عبدالله بن حسن مثني به شهادت رسيد. يحيي فرزند چهارم عبدالله محض است.

يحيي بن عبدالله در واقعه فخ از همراهان حسين بن علي (حسين صاحب فخ) بود و چون حسين و اكثر همراهان وي به قتل رسيدند، يحيي (صاحب ديلم) فراري و پنهان گشت.

پس از چندي يحيي (صاحب ديلم) با كمك فضل بن يحيي برمكي به طور ناشناس به ديلم رفت و جماعتي نيز از اهل كوفه با وي هم قسم شدند. [7] .

هارون توسط جاسوسان خود از رفتن يحيي به ديلم با خبر و به فضل نامه نوشت كه هر طور شده يحيي را آرام سازد.

فضل با يحيي مذاكره نمود و بالاخره يحيي دعوت هارون را طبق شرايطي كه خود تعيين كرده بود پذيرفت و هارون با قبول كليه شرايط به يحيي امان داد. [8] .

يحيي به بغداد آمده و بعد از چندي با موافقت هارون جهت زيارت عازم مكه شد. پس از بازگشت از سفر، هارون دستور داد كه يحيي را در سردابي زنداني نمايند، يحيي در همان زندان دار فاني را وداع گفت. [9] .


پاورقي

[1] چهارده معصوم، عمادزاده / 1043 و 1048.

[2] منتخب التواريخ، خراساني / 530.

[3] چهارده معصوم، عمادزاده / 992 و 993.

[4] چهارده معصوم، عمادزاده / 995.

[5] چهارده معصوم، عمادزاده / 995.

[6] ايضا / 996.

[7] چهارده معصوم، عمادزاده / 997.

[8] منتخب التواريخ، خراساني / 205و204.

[9] ايضا / 531 و 532.