بازگشت

اشاره ي مختصر به شئون حضرت مولانا موسي بن جعفر


هفتمين نير برج ولايت و امامت كه واجد مقام ولايت كليه مطلقه است و صاحب مقام خلافت كبراي الهيه است و اولي الامر هفتم از اوصياي قديسين حضرت ختمي مرتبت است همانا حضرت موسي بن جعفر صلوات الله و سلامه عليه مي باشد.

ما قبل از اينكه اشاره اي به شئون كماليه آن حضرت بنمائيم لازم است اشاره ي اجمالي به تعريف ولايت و اقسام ولايت و امتيازات مقام ولايت و امامت و علامات آن بنمائيم.

ولايت در عرف اهل معرفت و كرسي نشينان عرش علم و حكمت عبارت است از اتصال شهودي به عالم لاهوت و اطلاع بر حقايق الهيه و اسماء و صفات ربانيه و لوازم آن از اعيان ثابته و دانستن آثار و خواص عين ثابت هر ممكني از ممكنات و هر موجودي از موجودات به نحو شهود با حق تصرف در كل عوالم و جميع كائنات اعم از عوالم جبروتيه و ملكوتيه و ناسوتيه علي الاطلاق.



[ صفحه 8]



ولايت داراي مراتب و درجاتي است كه از اعلي مراتب آن تعبير مي شود به ولايت كليه مطلقه ي شمسيه و از مراتب مادون تعبير مي شود به ولايت جزئيه و مقيده و قمريه و نجميه.

ولايت كليه مطلقه شمسيه - معيت و احاطه دارد بر ساير ولايات به نحو معيت و احاطه ي كل بر جزء و مطلق بر مقيد و اشراق معنوي دارد بر ساير ولايات، ولايت كليه مطلقه شمسيه اختصاص دارد به حضرت ختمي مرتبت و اوصياي قديسين آن حضرت كه دوازده نفرند و اول آنها حضرت علي بن ابيطالب و آخر آنها حضرت مهدي حجة بن الحسن العسكري عليهم السلام است و همانطور كه در عالم حس و حاس و محسوس اقمار و نجوم كسب نور از شمس مي نمايند همين طور در عالم معني و باطن اقمار و نجوم انبياء و اوصياء از شمس ولايت كليه مطلقه استناره و استضائه و استشراق مي نمايند.

و لنعم ما قيل عن لسانهم عليهم السلام



اختران پرتو مشكوة دل انور ما

دل ما مظهر كل كل همگي مظهر ما



نه همين اهل زمين را همه باب اللهيم

نه فلك در دورانند به دور سر ما



بر ما پير فلك طفل دبيرستانيست

فلسفي مقتبسي از دل دانشور ما



چشمه ي خضر بود تشنه شراب ما را

آتش طور شراري بود از مجمر ما



ماه گر نور و ضياء كسب نمود از خورشيد

خور بود مكتسب از شعشعه ي اختر ما



خسرو ملك ولايت بحقيقت مائيم

كله از فقر بتارك ز فنا افسر ما



[ صفحه 9]