بازگشت

حمزة بن موسي الكاظم و ذكر بعضي اعقاب او


همانا حمزة بن موسي سيدي جليل الشان بوده و در نزديك شاهزاده عبدالعظيم (ع) قبري است با بقعه ي عاليه منسوب به او و مزار عامه ي ناس است.



[ صفحه 420]



و در روايت نجاشي است: زماني كه حضرت عبدالعظيم در ري مخفي بود روزها روزه مي داشت و شبها به نماز مي ايستاد و پنهان بيرون مي آمد و زيارت مي كرد قبري را كه در مقابل قبر او است و راه در ميان است و مي گفت اين قبر مردي از فرزندان امام موسي عليه السلام است. علامه ي مجلسي رحمه الله در تحفه الزائر فرموده كه قبر شريف امامزاده حمزه فرزند حضرت موسي عليه السلام نزديك قبر حضرت عبدالعظيم است و ظاهرا همان امامزاده باشد كه حضرت عبدالعظيم زيارت او مي كرده است، آن مرقد منور را هم زيارت بايد كرد انتهي.

و از صاحب مجدي نقل شده كه گفته حمزة بن امام موسي عليه السلام مكني به ابوالقاسم است و قبرش در اصطخر شيراز معروف و مشهور و محل زيارت نزديك و دور است. و از تاريخ عالم آرا نقل است كه گفته نسب سلسله ي جليله ي صفويه به حضرت حمزة بن موسي عليه السلام منتهي مي شود و مدفن آن امامزاده در قريه ي از قراي شيراز است و سلاطين صفويه براي وي بقعه ي عاليه بنا نموده اند و موقوفات زياد قرار داده اند. و در ترشيز هم جمعي اعتقاد كرده اند مقبره اي است از امامزاده حمزه.

فقير گويد كه در بلده ي طيبه ي قم مزاري است معروف به شاهزاده حمزه و به جلالت قدر معروف است و اهل اين بلده را اعتقاد تمامي است به او و در احترام و اكرام او بسيار مي كوشند، و از براي او صحن و قبه و بارگاهي است، و از كلام صاحب تاريخ قم معلوم مي شود كه اين بزرگوار همان حمزة بن موسي عليه السلام است چنانچه در خلال تاريخ سادات رضائيه كه در قم بودند و در آنجا مدفون شدند گفته كه يحيي صوفي به قم اقامت كرد و به ميدان زكريا ابن آدم عليه الرحمه به نزديك مشهد حمزة بن موسي بن جعفر عليه السلام وطن و مقام گرفت و ساكن بود الخ. و بدان كه حمزة بن موسي عليه السلام مكني به ابوالقاسم است و عقبش در بلاد عجم بسيار است از دو فرزند قاسم و حمزه.

و اما علي بن حمزه: صاحب عمدة الطالب گفته كه بدون اولاد از دنيا رفت و او مدفون است در شيراز در خارج باب اصطخر، و از براي او مشهدي است كه



[ صفحه 421]



زيارت كرده مي شود. و حمزة بن حمزه مادرش ام ولده بوده و او در خراسان مقدم بوده و بزرگ مرتبه، و قاسم بن حمزه را عقب از محمد و علي و احمد است و از اعقاب محمدند سلاطين صفويه و شايسته باشد كه ما در اينجا به اسامي شريفه ي ايشان و تاريخ جلوس و وفات ايشان اشاره كنيم به جهت اداء بعض حقوق ايشان: