بازگشت

محل مزارات بعضي از علما در كاظمين معين است


الشيخ مفيد: قبرش در پائين پاي مبارك حضرت جواد واقع است.

الشيخ جعفر قولويه قمي: استاد شيخ مفيد مزارش در جنب قبر شيخ مفيد است.



[ صفحه 612]



محقق طوسي: در مسجد بالا سر حرم مطهر، و در زاويه ي شرقي آن واقع است، و در كتيبه جدار [1] آن اشاره به مزار آن عالي جناب نموده اند.

السيد مرتضي علم الهدي: در خانه خود است، الحال در بازاري كه منتهي مي شود به باب القبله صحن مطهر كاظمين واقع است در بقعه اي كه از او شبكه [2] مفتوح [3] است به سمت بازار، و از براي [او] صحن محقري [است]، و بعضي از علماي أنساب و غيره گفته اند كه آن جناب را حمل كردند به كربلا و در نزديكي حرم مطهر حضرت أبي عبدالله دفن نمودند.

از جمله السيد رضي برادر او، قبرش در كوچه اي كه قريب [4] به بازاري كه مقبره سيد مرتضي در اوست واقع است، و از براي اوست بقعه مختصره.

و أما در أكثر كتب، صاحب «عمدة الطالب» و شيخ يوسف در «لؤلوة البحرين»، و در «روضة الجنات» عموما گويند دو برادر را اول در كاظمين دفن كردند بعد هر دو را نقل كردند به سوي مشهد امام حسين عليه السلام در نزد قبر پدرشان دفن كردند.

فقير گويد: ظاهر آن است كه مدفنشان در رواق در طرف بالا سر در نزد آن ضريحي كه نسبت مي دهند به سيد ابراهيم المجاب [واقع است].

شيخ كليني: در بغداد شرقيه معروف، [5] و در كتاب مزار «فلك النجاة» گويد، با شيخ كليني قبري ديگري است قبر شيخ كراچكي و يا كندري كه اوست شارح «نهج البلاغه».

العالم الفاضل الجليل آقا سيد عبدالله شبر: قبرش در رواق مطهر كاظمين در حجره اي كه قريب [6] به باب القبله است در يمين [7] كسي كه داخل مي شود.

و شيخ أسدالله كاظميني، و شيخ علي بن عيسي اربلي قبرش در بغداد در وسط عمارت كارپرداز خانه دولت عليه ايران [مي باشد].



[ صفحه 613]



و ابن حجاج شاعر: معاصر سيد مرتضي و صاحب قصيده معروفه:



يا صاحب القبة البيضاء علي النجف

من زار قبرك و استشفي لديك شقي



در پائين پاي موسي بن جعفر عليه السلام مدفون است.


پاورقي

[1] ديوار.

[2] پنجره.

[3] باز.

[4] نزديك.

[5] ظاهرا انتساب قبري كه امروزه در مسجد سوق الخفافين در شرق بغداد در محله رصافة واقع است به مرحوم كليني از اغلاط است، زيرا بنا به روايت شيخ طوسي در كتاب «الغيبة» كه مي گويد «از سال 408 ه كه از خراسان به بغداد آمدم همواره به زيارت قبر شيخ كليني كه در كرخ (كه در غرب بغداد واقع است) در محله باب الكوفه (واقع در جنوب غربي بغداد) بود مي رفتم و سالها بر اين كار مداومت داشتم تا آنكه قبر خراب گرديده و از ميان رفت» بنابر اين عاقلانه به نظر نمي رسد كه قبري كه در مشرق بغداد است بدو نسبت داده شود، با توجه به تصريح گفتار شيخ طوسي كه قبر او در محله اي در جنوب غرب بغداد بوده و از ميان رفته است.

[6] نزديك.

[7] راست.