بازگشت

جلوگيري از همكاري با طاغوت


آن حضرت اگر احساس مي كرد كساني كه به نظام حكومتي داخل مي شوند، نمي توانند به نفع اهل حق و شيعيان عمل نمايند، آنان را از همكاري با طاغوت نهي كرده، از عواقب وخيم آن برحذر مي داشت.

زياد بن ابي سلمه از ياران امام كاظم عليه السلام بود، ولي بدون اطلاع آن حضرت در دستگاه خلافت عباسي مشغول به كار شده بود. او روزي به محضر امام هفتم عليه السلام آمد. حضرت از او پرسيد: اي زياد! آيا تو در امور دولتي اشتغال داري؟ گفت: بلي. امام فرمود: چرا با حكومت ستمگران همكاري مي كني و به شغل آزاد نمي پردازي؟ زياد گفت: سرورم! مخارج من زياد است؛ چرا كه من فردي اجتماعي هستم و خانه ام پر رفت و آمد است و افراد تحت تكفل دارم و هيچ گونه پشتوانه اقتصادي هم ندارم. درآمد من منحصر به همين شغل دولتي است. امام كاظم عليه السلام فرمود: اي زياد! اگر از كوه بلندي سقوط كنم و بدنم قطعه قطعه شود، در نزد من بهتر است از اينكه با ستمگران همراهي و همكاري نمايم، مگر اينكه غصه اي را از دل مؤمني برطرف نموده، يا مؤمن گرفتاري را نجات داده، يا مؤمن بدهكاري را از زير بار بدهي رها سازم. [1] .

صفوان بن مهران جمّال يكي ديگر از دوستان امام موسي بن جعفر عليهماالسلام مي باشد. او شترهاي متعددي داشت و آنان را در اختيار كاروانهاي تجارتي و زيارتي قرار داده و از اجاره آنان امرار معاش مي كرد. او مي گويد: روزي امام هفتم عليه السلام را زيارت كردم. امام به من فرمود: صفوان تمام كارها و رفتار تو مورد پسند ماست، جز يك عمل تو! عرضه داشتم: فدايت شوم كدام عمل؟ فرمود: شترانت را به اين مرد ستمگر[هارون]كرايه داده اي. عرض كردم: به خدا سوگند! من آن را براي فسق و فجور و شكار و لهو كرايه نداده ام، بلكه براي زيارت بيت الله اجاره داده ام. من هيچ گونه علاقه اي به آن مرد ندارم و غلامان خود را به همراه كاروان زيارتي هارون فرستاده ام تا به غير از عمل حج در كار ديگري به كار گرفته نشوند.

امام فرمود: اي صفوان! آيا كرايه تو هنوز به عهده آنان هست يا پرداخته اند؟ گفتم: بلي، هنوز كرايه نگرفته ام. فرمود: صفوان! آيا دوست داري كه هارون و يارانش تا زماني كه كرايه ات را نپرداخته اند، زنده بمانند تا برگشته و بدهي تو را بپردازند؟ گفتم: بلي. امام كاظم فرمود: «فَمَنْ أَحَبَّ بَقاءَهُمْ فَهُوَ مِنْهُمْ وَمَنْ كانَ مِنْهُمْ كانَ وَرَدَ النّار؛ [2] هر كس بقاي ستمگران را [و لو چند روزي] دوست داشته باشد، از آنان محسوب مي شود و هر كس از آنان محسوب شود، داخل آتش [جهنم]خواهد شد.»


پاورقي

[1] الكافي، ج5، ص110.

[2] معجم رجال الحديث، ج10، ص133.