بازگشت

پيش گويي هاي امام كاظم


پيش گويي هاي مطابق با واقع نيز از روش هاي آشنايي با دانش امام است. شبلنجي در كتاب نورالأبصار از اسحاق بن عمار نقل مي كند: «وقتي هارون الرشيد،



[ صفحه 45]



امام موسي كاظم عليه السلام را زنداني كرد، ابو يوسف [1] و محمد بن الحسن، [2] دو تن از ياران ابوحنيفه شبانه به زندان رفتند تا با چند پرسش، توانايي علمي امام را بيازمايند. آنان در حال احوال پرسي بودند كه يكي از زندان بانان خدمت امام رسيد و عرض كرد: نوبت كاري من پايان يافته است. اگر خارج از زندان كاري داريد، بفرماييد تا فردا كه ان شاءالله برمي گردم، آن را انجام دهم. امام فرمود: نيازي ندارم. آن گاه خطاب به آن دو فرمود: در شگفتم كه اين مرد از من مي خواهد او را مكلف كنم فردا كاري انجام دهد، با اينكه همين امشب مي ميرد! آن دو [وقتي پيش گويي را شنيدند]، از پرسش هاي خود چشم پوشيدند و برخاستند و هيچ نگفتند. [وقتي از محضر امام بيرون آمدند،] با يكديگر گفتند: مي خواستيم از فقه بپرسيم، ولي او از اسرار پشت پرده سخن گفت! حال، بر در خانه زندان بان مراقب خواهيم گماشت تا مطلب روشن گردد و چنين كردند. نيمه هاي شب [با كمال شگفتي] از آن خانه صداي ناله و شيون برخاست.



[ صفحه 46]



[وقتي مراقب] از اهل خانه جوياي حال شد، گفتند: صاحب خانه به طور ناگهاني جان داد! سپس آن شخص نزد ابويوسف و محمد آمد و درستي ماجرا را به آنان گزارش كرد و آن دو بي نهايت شگفت زده شدند». [3] .

علمي كه در اين ماجرا، امام خود را عالم به آنان شناساند، «علم المنايا» است. علم المنايا، علم آگاهي از زمان، مكان، چگونگي و رازهاي مرگ اشخاص است.


پاورقي

[1] يعقوب بن ابراهيم بن جبيب مكني به ابويوسف و ملقب به قاضي بود. وي شاگرد، هم فكر و يار ابو حنيفه بود. در سال 113 هـ. ق در كوفه زاده شد و در سال 182 هـ. ق در 69 سالگي در بغداد در گذشت. اول كسي بود كه پيش از امام شافعي، به قاضي القضات ملقب شد. در دوران سه تن از خلفاي عباسي (مهدي، هادي و هارون) عهده دار سمت قضاوت بود. هارون منزلت و احترام فراواني براي او قائل بود. ذهبي از او به عنوان فقيه العراقين (بصره و كوفه) و صاحب مكتب فقهي ياد كرده است. امام احمد بن حنبل، پيشواي حنبلي ها، محمد بن الحسن شيباني و يحيي بن معين سه تن از ائمه فقه، حديث شناسي و علم رجال از شاگردان او بودند. (تذكرة الحفاظ، ج 1، ص 293؛ ميزان الأعتدال، ج 3، ص 513).

[2] محمد بن فرقد، مكني به ابو عبدالله، اهل كوفه، منسوب به قبيله شيبان و حنفي مذهب بود. در سال 132 هـ. ق در واسط عراق از پدري دمشقي زاده شد و در 189 هـ. ق در 58 سالگي در ري در گذشت و همان جا دفن شد. او فقه و حديث را نزد ابوحنيفه، سفيان ثوري، مالك بن انس و قاضي ابويوسف فرا گرفت. امام شافعي و يحيي بن معين از شاگردان او بودند. (تاريخ بغداد، ج 2، ص 165، ش 593؛ ميزان الأعتدال، ج 3، ص 513).

[3] نورالأبصار، ص 203؛ الأتحاف بحب الأشراف، ص 307.