بازگشت

احمد بن موسي، سيد السادات


در مورد لقب «شاه چراغ» نسبت به احمد بن موسي عليه السلام منبع صحيح و قابل پذيرش يافت نمي شود. آنچه مطرح است و برخي نيز در كتاب هاي خود آورده اند دليلي بر اعتبار آن وجود ندارد. در باورها و نسبت ها به هر گونه خواب ديدن ها «رؤيا»، كه سند صحيح ندارند، نمي توان اعتماد نمود و القاب اماكن و افراد را مطرح ساخت. با اين حال مشاهده مي شود كه عده اي به اين شنيده ها اعتماد مي كنند و يا خواب ديدن برخي را ملاك قرار مي دهند آنگاه القابي در مورد برخي افراد يا برخي اماكن حتي مساجد مطرح مي سازند! لقب زيباي احمد بن موسي عليه السلام «سيدالسادات» است كه در منابع هم به آن اشاره شده است. چه بهتر كه علاقه مندان به حضرت اين لقب زيبا را به كار ببرند. و الله سبحانه هو العالم.

احمد بن موسي عليه السلام از فرزندان برومند و فرزانه و مجاهد و جليل القدر امام كاظم عليه السلام مي باشد. شيخ مفيد وي را اين گونه مي ستايد: و كان احمد بن موسي كريما جليلا ورعا، و كان ابوالحسن موسي عليه السلام يحبه و يقدمه و وهب له ضيعته المعروفة



[ صفحه 37]



باليسيرة، و يقال ان احمد بن موسي رضي الله عنه اعتق الف مملوك، [1] «احمد بن موسي عليه السلام فردي كريم، سخي و پرهيزكار و با جلالت بوده است. امام كاظم عليه السلام وي را دوست مي داشته بر ديگران برتري مي داده است. و زميني معروف به «يسيرة» را در مدينه به وي بخشيده بوده است. وي از اموال خويش از جمله از بركات آن زمين هزار بنده آزاد مي كند.» آنگاه ادامه مي دهد كه خدم و حشمي همراه وي بود كه گوش به فرمان و مطيع وي بودند.

همين سخنان را ابن صباغ و نيز طبرسي در فصول المهمة، و اعلام الوري، درباره وي مي نگارند. [2] همين سخنان را در مورد وي در معجم الرجال بيان مي نمايد. [3] .

مؤلف تنقيح مي نگارد كه از سخنان مفيد و ثاقت ايشان به دست مي آيد و از وحيد (ره) نقل مي كند كه وي به لقب زيباي «سيد السادات» معروف بوده و بيست نفر خدم و حشم مطيع و فرمان بردار وي بوده اند؛ ايشان اكنون ملقب به «شاه چراغ» مي باشند. [4] .


پاورقي

[1] الارشاد، ج 2، ص 244، بحار، ج 48، ص 278.

[2] فصول المهمة، ج 2، ص 961، اعلام الوري، ص 312.

[3] معجم الرجال، ج 3، ص 139، شماره 985.

[4] تنقيح المقال، ج 1، ص 97، ش 564.