بازگشت

سخاوت


امام كه الگوي ديگران است در صفات انساني و ارزش هاي الهي بايد از ديگران برتر باشد. به همين خاطر امامان معصوم عليهم السلام در صفات والاي انساني از همگان برترند. صفات انساني در جان آنان مستقر شده و در رفتار آنان آشكارا پديدار مي گردد.

امام صادق عليه السلام فرزند برومندش را به علم و درك آنچه كه مردم به آن نيازمند هستند و سخاوت و جود، رفتار نيكو و حسن هم جواري و... مي ستايد. [1] .

بذل و بخشش امام موسي عليه السلام زبان زد همگان و ضرب المثل بين عموم شده است. اگر كسي كيسه هاي بخشش دويست تا سيصد ديناري امام به وي مي رسيد، بي نياز مي شد، عجبا لمن جاءته صراري موسي و هو يشتكي القلة و الفقر. [2] شبها همراه كيسه هاي دينار از منزل بيرون مي آمد. به هر كس مي خواست نيكي كند به آنان مي داد. [3] .



[ صفحه 87]



شخصي به نام عيسي بن محمد كه زراعتش را ملخ نابود ساخته بود، در پيش امام شكوه نمود. امام از وي پرسيد چه مقدار خسارت متوجه شما شده است. وي مي گويد صد و بيست دينار و قيمت دو شتر. امام دستور داد صد و پنجاه دينار به وي بپردازند. [4] .

هنگامي كه كسي در مدينه درمانده مي شد سراغ موسي بن جعفر عليه السلام را مي گرفت تا گرفتاريش برطرف شود. محمد بن عبدالله كه براي وصول مطالبات خويش به مدينه آمده بود و موفق نشده بود هنگامي كه با امام برخورد نمود حضرت كيسه اي كه در آن سيصد دينار بود به وي عطا نمود. [5] آري در زيارت جامعه كبيره به شاخصان عترت اين گونه خطاب مي كنيم، عادتكم الاحسان و سجيتكم الكرم. [6] .


پاورقي

[1] عيون اخبار الرضا عليه السلام، ج 1، ص 34.

[2] عمدة الطالب، ص 339.

[3] عمدة الطالب، ص 239؛ مقاتل الطالبين، ص 413؛ تاريخ بغداد، ج 13، ص 27.

[4] تاريخ بغداد، ج 13، ص 31.

[5] الارشاد، ج 2، ص 232.

[6] الفقية، ج 2، ص 374، بلد الامين، ص 423 و 424.