بازگشت

پاك ترين مال در بهترين راه


زندگي امامان معصوم عليهم السلام در تمام شؤون پاك و بي شائبه است. آنان در هيچ زمينه فكري و اخلاقي و رفتاري، رفتاري شبهه انگيز ندارند. آنان به پيروان خويش نيز تأكيد دارند كه در زندگي راه پاكي را پيش گيرند.

مال پاك از آلودگي و حرام، مراحلي دارد. برخي از اموال آن گونه زلال و شفاف هستند كه انسان به يقين مي داند مالي حلال و به دور از آلودگي است. در عين حال كه برخي اموال ديگر ممكن است از لحاظ حقوقي و فقهي مالي حلال و پاك باشند، ليكن نه در مرحله ي بالاي از شفافيت و پاكي.



[ صفحه 106]



هزينه اموال و امكانات نيز متفاوت مي باشد. اموالي كه انسان براي غذا كه جان انسان را رشد و نمو مي دهد، در واقع جزء وجود انسان مي گردد با اموالي كه در خارج وجود خود هزينه مي كند و از آنان بهره وري مي نمايد، مانند منزل و مركب با هم متفاوتند. انسان بايد تلاش كند اموالي را كه از آنان به عنوان تغذيه بهره مي برد، پاك ترين باشد. با توجه به اين تفاوت ها در اموال پاك و نيز هزينه ها و مصرف آنها، اينك به سخن امام كاظم عليه السلام نگاه مي افكنيم.

حضرت مي فرمايد ما اهل بيت براي سه مورد هزينه و مصرف، از پاك ترين اموال خويش انتخاب مي كنيم، انا اهل بيت حج صرورتنا و مهورنسائنا و أكفاننا من طهور اموالنا. [1] «ما اهل بيت هزينه حج (اول)، مهريه همسران خويش و كفن هايمان را از پاك ترين اموال خويش انتخاب مي كنيم». اين سه مصرف كه زيارت خانه خدا و مهريه همسر و كفن تنها چيزي كه ميت از مال خويش همراه مي برد، از پاكترين و خالص ترين ها بايد باشد.

شايد انگيزه اين سه مورد اين باشد كه در حج انسان به لقاء الله مي رود. رحلت و مردن نيز لقاء الله است و ازدواج نيز باعث پاكي و رشد و صعود انسان به سوي خداست. در هر سه مورد انسان به سوي ملاقات با خداست. اگر راه و هزينه زاد و راحله اش پاك و پاك ترين باشد راحت تر و روان تر به مقصد نايل مي گردد. از اين رو امام همام هزينه اين سه مورد را از پاك ترين اموال خويش بر مي گزيند و به ديگران نيز مي آموزد كه اين گونه باشند.



[ صفحه 107]




پاورقي

[1] الفقية، ج 1، ص 12، شماره 577؛ تحف العقول، ص 412؛ روضة الواعظين، ص 221.