بازگشت

هارون الرشيد


ابوجعفر هارون الرشيد پسر ديگر مهدي، بعد از برادرش هادي به خلافت مي رسد. خلافت ننگين هارون بيست و سه سال از سال 170 تا 193 به طول مي انجامد. هارون در 21 سالگي به خلافت و در 44 سالگي «در سناباد» روستايي از روستاهاي طوس رحلت مي كند و در همان جا نيز دفن مي شود. [1] وي در اين دوران كه زمان اقتدار عباسيان است، جولان ها و مانورها و فتوحات فراواني دارد. [2] .

هارون فردي خشن و خوش گذران و در لهو و لعب و فساد غوطه ور است. تأسف انسان آنگاه فزوني مي يابد كه اين دو جريان اجتماعي يعني



[ صفحه 157]



امويان و عباسيان با اين همه فساد و تباهي، ادعاي جانشيني رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم را دارند. رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم كه پاك ترين افراد و شاخص هاي فضيلت را جانشين خود قرار داده است تا بار مسؤليت بزرگي را بر دوش بكشند، اين گونه جريان ها و اين گونه افراد بي ارزش كه در فساد و تباهي فرو رفته اند، ادعاي جانشيني مي نمايند. حاكمان اين دو جريان آنچنان به فساد و تباهي روي مي آورند كه قلم ها از نگاشتن آنها شرمسار است. در هر صورت براي آشنايي با روحيات و روش هارون، برخي از رفتارهاي وي را مورد نگر قرار مي دهيم.

هارون الرشيد شخصيت چند بعدي است. ابوالفرج در مورد وي مي گويد: در هنگام برخورد با طرف مقابل خشن ترين و در هنگام موعظه از همه بيشتر اشك مي ريخت. [3] هارون در شبانه روز صد ركعت نماز مي خواند و هزار درهم نيز انفاق مي نمود! [4] ليكن اينها همه تظاهر به دين داري بوده است؛ زيرا وي بسيار پست و پليد مي باشد كه زمام امورش را خواهش هاي نفساني به عهده گرفته است.

اولين بار هارون بارگاه امام حسين عليه السلام را تخريب نمود و درخت سدره را قطع كرد و مشمول نفرين رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم قرار گرفت. [5] وي بساط عيش و بزم آراسته است. عمر خويش را به گذراندن با كنيزان زيبارو به هدر مي دهد و در اسراف اموال عمومي و غارت و ستم بر چالشگران و كشتارهاي وحشتناك مخالفين دست يازيده است.



[ صفحه 158]



وي علويان را به صورت مستقيم مورد ستم قرار مي دهد. هارون در اين راستا براي حراست از كيان و تاج و تخت خويش به بدترين جنايات نيز دست مي زند. فرزند فاطمه عليهاالسلام امام كاظم عليه السلام را سال ها زنداني مي كند و حضرتش را مورد اذيت و آزار قرار مي دهد و بارها قصد قتل حضرت را مي نمايد. و در نهايت دستان آلوده هارون به خون عترت آلوده مي گردد و امام كاظم عليه السلام را كه بزرگ ترين مانع در سر راه اهداف هارون بود، به شهادت مي رساند.


پاورقي

[1] و اينك خواننده گرامي آيا مي داني محل دفن هارون كجاست؟! محل دفن هارون همين مشهد الرضا عليه السلام مي باشد. زيرا مأمون توطئه نمود تا امام رضا عليه السلام را بعد از شهادتش در كنار قبر پدرش هارون دفن كند! آن هم به گونه اي كه قبر هارون جلوتر از قبر امام و به منزله قبله ي وي قرار گيرد! ليكن خدا اين توان را از مأمون گرفت چنانچه نتوانستند اطراف قبر هارون براي امام رضا عليه السلام قبري حفر كنند. تنها مقابل قبر هارون به سمت قبله كه قبر هارون پشت سر قبر امام رضا عليه السلام قرار گرفته است؛ توانستند قبر حفر نمايند! امام رضا عليه السلام از اين حادثه پيشاپيش خبر داده بود كه شرح آن در كتاب «امام رضا عليه السلام الگوي زندگي» خواهد آمد، انشاءالله. عيون اخبار الرضا عليه السلام، ج 2، ص 247، ص 248 و ص 271، باب 51، 52 و 63.

[2] مروج الذهب، ج 3، ص 336، تاريخ يعقوبي، ج 2، ص 352، تاريخ الخلفاء، ص 353.

[3] الاغاني، ج 5، ص 241.

[4] تاريخ طبري، ج 7، ص 280، البداية و النهاية، ج 10، ص 232، تاريخ الخلفاء، ص 341.

[5] امالي طوسي، مجلس يازدهم، حديث 97.