بازگشت

قطره اي از اقيانوس بيكران معرفت چهارده معصوم


- خداوند متعال، اهل بيت عليهم السلام را بسيار عزيز و گرامي خلق كرده است و آنها را بر تمام مخلوقات جهان هستي برتري داده است و هيچ مخلوقي بهتر از آنها وجود ندارد و آنها با معرفت ترين و با محبت ترين و مطيع ترين مخلوقات نسبت به خداوند متعال هستند. [1] .

- اهل بيت عليهم السلام عقل كل هستند يعني داناترين موجودات جهان هستي مي باشند و شاخص بين خوبي و بدي، حق و باطل، و درست و نادرست مي باشند. [2] .

- اعمال و عبادات بندگان بدون ولايت و دوستي اهل بيت عليهم السلام پذيرفته نمي شود و هيچ ارزشي نخواهد داشت. اگر كسي به مقدار عمر حضرت نوح، خدا را عبادت كند و به اندازه ي كوه احد، در راه خدا طلا صدقه بدهد و هزار مرتبه با پاي پياده به زيارت خانه ي كعبه برود و در ميان صفا و مروه، مظلومانه كشته شود ولي به ولايت اهل بيت عليهم السلام معتقد نباشد بوي بهشت را نخواهد چشيد و وارد بهشت نخواهد شد و با سر وارد آتش دوزخ خواهد شد. [3] .



[ صفحه 6]



- خداوند بوسيله ي آنها به يگانگي شناخته شده و عبادت مي شود و بوسيله ي آنها بندگان از رحمت يا غضب خداوند برخوردار مي شوند يعني با اطاعت از آنها از رحمت الهي برخوردار شده و با مخالفت با آنها دچار عذاب مي شوند [4] .

- كسي كه دوستدار و محب آنها باشد دوست و محب خدا و كسي كه دشمن آنها باشد دشمن خدا است. پيروي و اطاعت از آنها، پيروي و اطاعت از خدا و مخالفت و معصيت آنها، مخالفت و معصيت خداوند متعال است.

- ولايت اهل بيت عليهم السلام اصلي ترين شرط ورود به بهشت است و كسي كه از اهل بيت عليهم السلام و مقام آنها شناخت نداشته باشد وارد بهشت نخواهد شد. [5] .

- چهارده معصوم عليهم السلام داراي ولايت تشريعي هستند يعني به اذن خداوند متعال مي توانند در تمام مسائل شرعي تصرف نموده و چيزي از آن كم يا زياد كنند. شيخ انصاري در اين مورد مي گويد: «آنچه از ادله چهار گانه (كتاب، سنت، عقل، اجماع) استفاده مي شود اين است كه امام عليهم السلام از طرف خداوند متعال، سلطنت مطلقه و قدرت تصرف بدون قيد و شرط در تمام امور مردم را دارد. [6] .

- آنها علاوه بر ولايت تشريعي، ولايت تكويني نيز دارند يعني به اذن و



[ صفحه 7]



قدرت الهي مي توانند در تمام امور هستي تصرف كنند و هر تغييري را در آن بوجود بياورند مانند خلق كردن يا نابود كردن جهان و جهانيان.

- اولين مخلوقات خداوند متعال انوار مقدس چهارده معصوم عليهم السلام بوده اند و خداوند متعال بخاطر اهل بيت، جهان و جهانيان را خلق نموده و فيض و رحمت خود را شامل آنها كرده است و آنها سبب خلقت عالم و عالميان مي باشند. [7] .

- اهل بيت عليهم السلام اسم اعظم خداوند متعال بوده و مظهر اسماء الهي مي باشند و هيچ عبادتي بدون شناخت و معرفت آنها مورد پذيرش درگاه الهي قرار نمي گيرد. [8] .

- اهل بيت عليهم السلام در هر موردي كاملاً شبيه و مانند هم هستند و همگي در حكم يك نور واحد مي باشند.

- اهل بيت عليهم السلام مظهر صفات حميده ي الهي مي باشند و بين آنها و خدا هيچ فرقي جز در صفات مخصوص به ذات مانند تجرد مطلق و ازليت نمي باشد. [9] .

- هر كسي كه آنها را بشناسد، خدا را شناخته است و معرفت و محبت آنها، عين معرفت و محبت خداوند متعال است و بدون شناخت آنان كسي موفق به شناخت خداوند متعال نخواهد شد.



[ صفحه 8]



- اهل بيت عليهم السلام محل ظهور و مشيت و اراده ي الهي مي باشند و اراده ي ربوبي در تقدير و اداره ي جهان هستي، بسوي آنها نازل شده و از آنجا صادر مي شود.

آنها يدالله مي باشند و خداوند بوسيله ي آنها تمام عالم و عالميان را خلق كرده است. اين مطلب دليل بر اعتقاد به خدايي اهل بيت عليهم السلام يا علي اللهي بودن نيست. [10] .

توضيح اين مطلب بدين ترتيب است: همانطور كه خداوند بوسيله ي درختان، ميوه ها را بوجود مي آورد همانطور نيز بوسيله ي اهل بيت عليهم السلام تمام مخلوقات را خلق كرده است. [11] .

- اهل بيت عليهم السلام معدن رحمت و عظمت و سرچشمه ي فيوضات الهي مي باشند و واسطه ي بين خدا و مخلوقات هستند و هر چه از نعمت و علم و قدرت و.... كه بايد به مخلوقات برسد بوسيله ي آنها مي رسد يعني آنها يدالله و لسان الله و اذن الله و جنب الله و... مي باشند [12] .

- در قسمتهاي مختلف زيارت جامعه ي كبيره خطاب به اهل بيت عليهم السلام مي خوانيم:«آغاز هستي به اراده ي خدا و بواسطه ي شما صورت گرفته است و بواسطه ي شما اين جهان به پايان خواهد رسيد. به واسطه ي شما باران رحمت الهي نازل مي شود. به واسطه ي شما غمها و نگراني ها از بين مي رود و جهان به نور شما



[ صفحه 9]



روشن و منور شده است و رستگاران به بركت ولايت شما رستگار شدند. بواسطه ي شما هرگونه تغييرات در عالم قضا و قدر و لوح محو و اثبات، صورت مي گيرد. بواسطه ي شما، گياهان و درختان از زمين روييده و بارور مي شوند. بواسطه ي شما قطرات باران و روزي خلايق از آسمان فرود مي آيد.» (دعاي جامعه ي كبيره يكي از بهترين دعاها در كسب معارف عاليه ي چهارده معصوم عليهم السلام است)

- نور اهل بيت عليهم السلام تمام پيامبران و ملائكه ي الهي را راهنمايي و هدايت كرده است و تمام پيامبران و اولياء خدا و اجنه و ملائكه ي مقرب الهي، معلومات خود را از آنها بدست آورده اند و اهل بيت عليهم السلام معلم و استاد تمامي آنها بوده اند و آنها را با معارف الهي آشنا نموده اند. [13] .

- اهل بيت عليهم السلام به ما سوي الله و تمام آنچه در آسمانها و زمين و عالم ملك و ملكوت و اعمال و گفتار بندگان و آنچه در خواطر آنها مي گذرد كاملاً آگاه و با خبر مي باشند. و همانطور كه خدا همه چيز را مي بيند آنها نيز همه چيز را مي بينند و از هر چيزي كه اتفاق افتاده است و يا در آينده اتفاق خواهد افتاد كاملاً از آن با خبر مي باشند.

- خداوند اهل بيت عليهم السلام را از تمام علوم و اسرار و حقايق جهان هستي آگاه نموده است و آنها امام مبين مي باشند و هيچ چيزي برآنها پنهان نيست و داراي تمام علوم و دانستني ها هستند. [14] .



[ صفحه 10]



اگر قرار باشد ميليونها سال بعد، در يكي از كرات آسماني، بادي پر كاهي را از جايي به جايي ببرد اهل بيت عليهم السلام از الان حساب آن را دارند مگر آن كه خدا نخواهد و بر همين مبنا است كه خداوند مي فرمايد: «ولا تقولن لشيء اني فاعل ذلك غداً - الا ان يشاء الله» [15] .

(يعني: اي رسول ما! هرگز چيزي را مگو كه من فردا آن را انجام مي دهم، مگر آنكه بگوئي با خواست خدا [16] .

- اهل بيت عليهم السلام به تمام زبانها و لغات جهان هستي اعم از زبانهاي مختلف و گوناگون انسانها و حيوانات و پرندگان و... آگاهي دارند و مي توانند با آنان صحبت كنند.

- اهل بيت عليهم السلام بندگان محض خداوند هستند و با اينكه با قدرت الهي قادر به نابود كردن يا بوجود آوردن جهانها و جهانياني هستند ولي هيچ كاري حتي كار بسيار جزئي و كوچكي را بدون اذن و دستور الهي انجام نمي دهند و تمام افعال و گفتار آنها طبق دستور خداوند متعال است.

- غلو كنندگان درباره ي اهل بيت عليهم السلام از دشمنان آن حضرات بدتر و ملعون تر هستند و اهل بيت عليهم السلام از آنها بشدت بيزاري و تبري مي جويند. [17] .

معني غلو اين است كه (نعوذبالله) كسي آنها را مستقل و مجرد مطلق و عين ذات خداوند متعال بداند و يا براي آنها قدرتي در مقابل خداوند متعال



[ صفحه 11]



قائل بشود. بايد دانست كه اهل بيت عليهم السلام، مخلوق خداوند متعال بوده و مطيعترين موجودات نسبت به او هستند و داراي مقام بندگي و اطاعت كامل حضرت حق مي باشند و هر چه از علم و قدرت... دارند، خداي مهربان به آنان داده است و هر عمل و فعل و حرف آنها طبق امر خداوند متعال مي باشد.

- بالاترين و بهترين و عظيم ترين صفات حميده ي اهل بيت عليهم السلام بندگي مطلق آنها نسبت به خداوند متعال است و قبل از اينكه خداوند، پيامبر صلي الله عليه و اله و سلم را به مقام نبوت و امامان را به مقامت امامت مفتخر كند، آنان را به مقام رفيع و بلند عبوديت محض، عزت بخشيده است. [18] .

- اهل بيت عليهم السلام با هيچ مخلوقي از مخلوقات خداوند قابل مقايسه نيستند و معرفت و مقام اهل بيت عليهم السلام آنقدر بالا و عظيم است كه هيچ كسي نمي تواند به كنه معرفت آنها پي ببرد. هر چقدر كسي اهل بيت عليهم السلام را بيشتر بشناسد بيشتر متوجه عظمت و رفعت مقام آنها خواهد شد. در حديثي از امام معصوم عليه السلام آمده است: «ما را از مرتبه ي عبوديت و بندگي حق، بالا نبريد و آنگاه درباره ي ما هر چه مي خواهيد بگوييد و قطعاً حقيقت آن مقام و مرتبه اي را كه خداوند به ما اعطاء نموده است را نمي توانيد درك نماييد.» [19] .

- داستانها و قضايايي در مورد معصومين عليهم السلام نقل شده است كه بعضي از آنها به ظاهر با بعضي مقامات آن حضرات منافات دارد مثلاً ممكن است اهل بيت عليهم السلام از موضوعي اظهار بي اطلاعي كنند يا در مقابل قدرتي شكست



[ صفحه 12]



بخورند و يا...، بايد توجه داشت كه اينگونه موارد، دليل بر رد مقامات آن حضرات يا رد آن قضايا نمي باشد و اين جريانات نياز به توضيحاتي دارند. [20] .

در مواردي كه معصوم عليه السلام درباره ي موضوعي اظهار بي اطلاعي كند يا مشكلي را حل نكند يا در مقابل فرد يا افرادي مغلوب گردد يا مريضي خود يا ديگران را شفا ندهد و يا...، اين توضيح، روشنگر مطلب است كه: اهل بيت عليهم السلام مي توانند براحتي از هر چيزي و از هر موضوعي با خبر شوند و هر نوع اعمال قدرتي بكنند ولي بخاطر اينكه به هدايت الهي، حقايق و مصلحت هاي زيادي را مي بينند و آنها را مد نظر قرار مي دهند و همچنين بعضي مواقع براي اينكه ديگران را متوجه اهميت موضوعي كرده و به آنان درس بدهند اينگونه عمل مي كنند و خود را از آن موضوع بي خبر نگه داشته و يا اعمال قدرتي نمي كنند.

- اهل بيت عليهم السلام به لطف خدا داراي هر نوع علم و قدرتي هستند ولي چون بنده و مطيع محض خداوند متعال مي باشند بدون خواست خدا هيچ كاري نمي كنند و بنابر حكمتي كه خداوند متعال به آنان عنايت فرموده است عمل مي كنند. همانطور كه ذكر شد قدرت آنها بقدري است كه مي توانند جهان و جهانياني را خلق و نابود كنند چه برسد به پيروزي بر دشمنان و معالجه ي امراض خود يا ديگران، ولي چون بنده ي محض خدا هستند از قدرت خود فقط در موردي كه مصلحت باشد و خدا بخواهد استفاده مي كنند.



[ صفحه 13]




پاورقي

[1] بحارالانوار ج 1 ص 107.

[2] بحارالانوار ج 1 ص 97 - عوالم ج 2 ص 40.

[3] بحارالانوار ج 27 ص 194 و ص 196.

[4] بحارالانوار ج 1 ص 97.

[5] بحارالانوار ج 23 ص 99 و ج 24 ص 249.

[6] مكاسب ص 153.

[7] اصول كافي ج 1 ص 177.

[8] اصول كافي ج 1 ص 143.

[9] دعاي رجبيه.

[10] بحارالانوار ج 24 و ج 25 - زيارت مطلقه ي امام حسين عليه السلام.

[11] بحارالانوار ج 25 ص 20 و 120 «اين مطلب، اختلافي مي باشد».

[12] بحارالانوار ج 25 ص 20 و 22.

[13] بحارالانوار ج 23 و ج 25.

[14] سوره ي يس آيه ي 11 - بحارالانوار ج 26.

[15] سوره ي كهف آيه ي 23.

[16] بحارالانوار ج 57 ص 196.

[17] بحارالانوار ج 25 ص 272.

[18] بحارالانوار ج 25 ص 272.

[19] بحارالانوار ج 25 ص 274.

[20] البته بعضي از قضايايي كه نقل شده است كلاً با عبوديت و مقامات اهل بيت عليهم السلام منافات دارد و كاملاً دروغ و از جعليات و اسرائيليات مي باشد.