بازگشت
خِرَد


الإمام الكاظم عليه السلام ـ لِهِشامِ بنِ الحَكَم ـ : يا هِشامُ ، إنَّ العاقِلَ نَظَرَ إلَي الدُّنيا وإلي أهلِها فَعَلِمَ أنَّها لا تُنالُ إلاّ بِالمَشَقَّةِ ، ونَظَرَ إلَي الآخِرَةِ فَعَلِمَ أنَّها لا تُنالُ إلاّ بِالمَشَقَّةِ ، فَطَلَبَ بِالمَشَقَّةِ أبقاهُما .يا هِشام ، إنَّ العُقَلاءَ زَهِدوا فِي الدُّنيا ورَغِبوا فِي الآخِرَةِ ؛ لاِءَنَّهُم عَلِموا أنَّ الدُّنيا طالِبَةٌ مَطلوبَةٌ ، وَالآخِرَةَ طالِبَةٌ ومَطلوبَةٌ ، فَمَن طَلَبَ الآخِرَةَ طَلَبَتهُ الدُّنيا حَتّي يَستَوفِيَ مِنها رِزقَهُ ، ومَن طَلَبَ الدُّنيا طَلَبَتهُ الآخِرَةُ فَيَأتيهِ المَوتُ فَيُفسِدُ عَلَيهِ دُنياهُ وآخِرَتَهُ

***

امام كاظم عليه السلام ـ به هشام بن حكم ـ : اي هشام! خردمند ، درباره دنيا و اهل آن انديشيد و دريافت كه دنيا جز با رنج به دست نمي آيد، و در باره آخرت نيز انديشيد و دريافت كه به آن نيز جز با رنج نمي توان رسيد. پس با قبول رنج ، در طلب پاينده تر از آن دو بر آمد.
اي هشام! خردمندان ، از دنيا دل بر كندند و به آخرت ، دل بستند؛ زيرا دريافتند كه دنيا خواهان است و خواسته شده و آخرت نيز خواهان است و خواسته شده ، و كسي كه آخرت را بطلبد ، دنيا در طلب او بر مي آيد تا او روزي اش را به طور كامل از دنيا بر گيرد، و كسي كه دنيا را طلب كند ، آخرت در طلب او بر مي آيد. و مرگش در مي رسد و دنيا و آخرتش را بر او تباه مي گرداند.

***

الكافي : ج 1 ص 18 ح 12 عن هشام بن الحكم وراجع تحف العقول : ص 387 وبحار الأنوار : ج 78 ص 301 ح 1 .