بازگشت

دوران امام موسي


امام موسي بن جعفر عليهماالسلام بخشي از دوران زندگي خود را در دانشگاه بزرگ پدر بزرگوارش گذراند، و خود از برجسته ترين دانشمندان ارجمند بوده است به طوري كه پدر گرامي اش او را در تدريس مسائل علمي خود شركت داده و گرامي داشته است و در صحنه هاي فرهنگي و علمي او را مقدم بر ديگران مي داشت.

وي پس از انتقال پدرش به بهشت برين، امور اين مدرسه ي بزرگ را به عهده گرفت و به گسترش علوم و نشر روح فضيلت پرداخت. دانشمندان و راويان در اطراف او حلقه زده و از كنار او جدا نشده و دست برنمي داشتند و احاديث و بحث ها و نظرات او را مي نوشتند.

سيد بن طاووس [1] روايت كرده است كه اصحاب و خواص امام



[ صفحه 121]



عليه السلام در مجلس او حضور مي يافتند و همراه خود لوح هايي از آبنوس ظريف و نازك و ميلهايي [قلمهايي] داشتند كه هرگاه امام عليه السلام سخني را مي گفت و يا در موردي فتوايي مي داد، به نوشتن و ثبت آن در صفحه لوح اقدام مي كردند. [2] .

اين دانشمندان با اختلاف نظري كه دارند و با همه ي دوري جهات فكري شان، از آن بزرگوار حديث نقل كرده اند و به بركت كوشش و تلاش آن حضرت و پدر بزرگوارش، نهضت علمي، همه ي اجتماعات اسلامي و عربي را فرا گرفت و ميراث علمي ايشان را دانشمندان نسل اندر نسل براي يكديگر نقل مي كنند.



[ صفحه 125]




پاورقي

[1] سيد بن طاووس: سيدي بزرگوار، دانشمند عابد، رضي الدين، ابوالقاسم، علي بن سعدالدين ابراهيم حسيني، ساكن شهر حله بود. به خاطر چهره ي زيبا و پاهاي خشك و لاغرش، به لقب طاووس مشهور شد. وي از بزرگان و اشراف سادات و نقيب ايشان بود. مؤلفات زيادي دارد كه حاكي از زيادي علوم و معارف وي است. از اوصاف و علوم وي به طور مشروح حجة الاسلام سيد محمد باقر خوانساري در كتاب خود - روضات الجنات (ج 3 ص 47 - 43 (- سخن گفته است. و در كتاب - الكني و الألقاب - (ج 1 ص 338 (- آمده است كه سيد، نقابت طالبيين را برعهده داشت و در كاخي سبز مي نشست و مردم نزد او مي آمدند و او به جاي لباس مشكي، لباس سبز مي پوشيد. اين جريان پس از حادثه ي بغداد [سقوط دستگاه خلافت عباسيان] بود. در اين باره علي بن حمزه مي گويد:



فهذا علي نجل موسي بن جعفر

شبيه علي نجل موسي بن جعفر



فذاك بدست للامامة اخضر

و هذا بدست للنقابة اخضر



يعني:

اين علي، فرزند موسي بن جعفر (عليهماالسلام)

نظير علي [امام رضا] فرزند موسي بن جعفر است



كه اين به لباس سبز امامت آراسته است

و آن لباس سبز نقابت را بر تن دارد

سيد در روز دوشنبه پنجم ذي القعده ي سال) 664 ه) بدرود زندگي گفت.

[2] الانوار البهية: ص 91.