بازگشت

رخنه در درون نظام


امام كاظم عليه السلام با تربيت افرادي شايسته، و تأثيرگذاري مثبت بر افكار و انديشه هاي برخي از كارگزاران حكومتي، از وجود آنان در پيشبرد اهداف الهي خويش سود مي جست. علي بن يقطين از جمله عوامل نفوذي امام در نظام حكومتي هارون بود كه تا مقام نخست وزيري راه يافته بود. او به لطف خداوند و ياري رهنمودهاي امام عليه السلام و بصيرت و تيزهوشي خويش، كارهاي مهمي را به نفع شيعيان انجام مي داد.

يادآوري نظرات حضرت كاظم عليه السلام به طور غيرمحسوس در جلسات داخلي هيأت حاكمه، گزارش اخبار داخلي و تصميمات حكومت غاصب به امام هفتم عليه السلام، ارسال كمكهاي مالي به امام و شيعيان، تشكيل گروههاي حجّ از شيعيان بي بضاعت، و خدمات اجتماعي و اداري به ياران امام هفتم عليه السلام، برخي از دستاوردهاي نفوذ علي بن يقطين در حكومت هارون بود.

مسيّب بن زهير نيز از شيعيان مخلصي بود كه در ظاهر، در سمت جانشين سندي بن شاهك، به فرماندهي نيروهاي نظامي هارون منصوب شده بود. او علاوه بر رساندن پيامهاي امام عليه السلام از داخل زندان به دوستان و شيعيان حضرت موسي بن جعفر عليهماالسلام معجزات و كراماتي نيز از آن حضرت نقل مي كرد كه در بيداري برخي افراد تأثير داشته است. [1] حاكم ري و برخي از كارگزاران حكومتي نيز در شبكه نفوذي حضرت كاظم عليه السلام انجام وظيفه مي كردند.


پاورقي

[1] معجم رجال الحديث، ج19، ص179.